logo

Kampeerbusinrichting T4 - Wortel Design

PresentateipaneelA
Tijdens mijn afstudeerstage heb ik gedurende 20 weken stage gelopen bij Wortel Design. Hier werkte ik aan een ontwerp voor een kampeerbusinrichting.
  
De kampeerbus is ontworpen voor 20 tot 40-jarige kampeerders. De groep bestaat uit solo-reizigers of koppels/vriendenduo’s, die met een kampeerbus op vakantie gaan.

Het unieke aan dit ontwerp, is dat de zitopstelling door de gebruiker aan te passen is. Van een 2 zit maak je eenvoudig een hoekbank. Doordat de keuken achterin zit kun je zowel buiten, onder de klep, als binnen koken. 

Ook het bed is eenvoudig te realiseren, hiervoor laat je de tafel zakken en klap je hem open. Dit kan zowel vanuit de hoekzit als de 2 zit. De rugkussens dienen vervolgens als ligkussens. Het beddengoed haal je vervolgens gemakkelijk uit de kast naast het bed. 

Doordat je binnen zittend en buiten staand kunt koken is de inrichting ook met gesloten hefdak goed te gebruiken. Door de ruime zitmogelijkheid kunnen er tot 6 personen binnen zitten. 

Alle meubels worden gemaakt van berken multiplex, voorzien van FSC en PEFC-keurmerk. Dit materiaal is sterk duurzaam, en zorgt voor een natuurlijke, frisse uitstraling.

De vloerplaat is bedekt met een Novilon vloer. Deze heeft een sterke geluiddemping en voelt warm aan. Hieronder is een laag vochtwerend isolatiemateriaal bevestigd.

De inrichting voldoet aan alle ‘Inrichtingseisen kampeerauto’ van de Belastingdienst,.

De vele bergruimte onder het zitoppervlak is eenvoudig toegankelijk: de klep is met één hand te openen vanuit iedere opstelling. De klep blijft vervolgens open staan door handige scharnieren. Door het klittenband kunnen de kussens niet van de bank schuiven maar wel losgehaald worden als deze bijvoorbeeld schoon gemaakt moeten worden. Het zitkussen van het bankstel ligt vast in dezelfde positie als bij slaapstand, hierdoor hoeft bij omschakeling naar slaapstand alleen de rugkussens verplaatst te worden.

De dekenkast heeft naast het bieden van ruimte voor de dekens meerdere functies. Steun bieden aan de rugkussens en dienen als nachtkastje.

Onder het hoekbankje is een goed afgesloten ruimte waar optioneel een portable toilet kan. In hoekstand is deze bank geschikt om op te zitten tijdens het koken.

De keuken is zowel van buiten als binnen te gebruiken. Buiten kan er onder de klep gekookt worden, binnen zowel zittend als staand. Het kookblok biedt ruimte voor een waterinstallatie, een uitneembare koelbox, een accu, kookgerei, een 2-pits gasfornuis met gasfles en een brandblusser.

De kleur van de kussens is aan te passen.

Na dit project is besloten om de inbouw aan te bieden in een nieuwer busmodel. de Volkswagen T5. Het ontwerp is hierop aangepast, de bussen worden inmiddels aangeboden via ventje.nl.

Zelf heb ik de inrichting ingebouwd in een Toyota Hiace.

Ventje1
Ventje2
Ventje-3