logo

Kampeerbusinrichting T4 - Wortel Design

Tijdens mijn afstudeerstage heb ik gedurende 20 weken stage gelopen bij Wortel Design. Hier werkte ik aan het ontwerp van een kampeerbusinrichting.
 
Ik heb gedurende mijn studie gemerkt dat ik een intrinsieke motivatie krijg van ontwerpprojecten over onderwerpen die mij persoonlijk aanspreken. Zelf ga ik graag op kampeervakanties en is het voor mij een droom om ooit met een kampeerbus op vakantie te gaan. Anderzijds ben ik graag bezig met het bedenken en uitvoeren van nieuwe dingen. Hierdoor was deze afstudeeropdracht op mijn lijf geschreven.
 
De kampeerbus is ontworpen voor 20 tot 40-jarige reizigers, die regelmatig op kampeervakanties gaan. Deze groep bestaat uit solo-reizigers, of koppels/vriendenduo’s, die met een kampeerbus op vakantie gaan.
 
Omdat de doelgroep bestaat uit doorgewinterde kampeerders zijn ze gewend zijn aan een eenvoudig vakantieverblijf. Bij mooi weer zal de kampeerbus meer dienen als hulpmiddel voor het kamperen, en zullen de kampeerders veel buiten de bus zijn. Bij slecht weer moeten de gebruikers in de bus kunnen overnachten, koken en eten. 
De bus die hiervoor beoogd is, is de Volkswagen T4.

De kampeerbusinrichting beschikt over een verstelbare bank. Deze is van een 2 zit eenvoudig om te zetten naar een hoekbank. Dit zorgt ervoor dat er ook vanuit binnen gekookt kan worden, en dat je een andere zithouding kunt realiseren. 

De kampeerbusinrichting beschikt over een verstelbare bank. Deze is van een 2 zit eenvoudig om te zetten naar een hoekbank. Dit zorgt ervoor dat er ook vanuit binnen gekookt kan worden, en dat je een andere zithouding kunt realiseren.

Om de slaapstand te bereiken moet de tafel naar beneden gebracht worden waarna deze op de hiervoor bedoelde steunen leunt. Het tafelblad wordt dan uitgeklapt en vult de exacte grootte van de opening op. Omdat de openingen in beide opstellingen gelijk zijn kan vanuit beide opstellingen direct de slaapstand bereikt worden. Vervolgens worden de rugkussens gebruikt om op de tafelplaat te leggen en biedt het slaapplaats voor 2 personen (bedmaat: 133 x 197cm).

Doordat je binnen zittend, en buiten staand kunt koken is de inrichting bij geopend en gesloten hefdak bruikbaar. De banken geven de mogelijkheid om in de bus meerdere gasten te ontvangen. De inrichting voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, waardoor het voertuig in aanmerking komt voor het kwarttarief.

Alle meubels worden gemaakt van berken multiplex, voorzien van FSC en PEFC-keurmerk. Dit materiaal is sterke en duurzaam, en zorgt voor een natuurlijke en frisse uitstraling.

De vloerplaat is bedekt met een Novilon vloer. Deze heeft een sterke geluiddemping en voelt warm aan. Hieronder is een laag vochtwerend isolatiemateriaal bevestigd. De wanden van de bus worden bedekt met multiplex panelen. Deze zijn hetzelfde materiaal als de meubels, wat zorgt voor een universele uitstraling.

De bergruimte onder het zitoppervlak is eenvoudig toegankelijk; de klep is met één hand te openen vanuit iedere opstelling. De klep blijft vervolgens vanzelf open staan door handige scharnieren. Door het klittenband kunnen de kussens niet van de bank schuiven maar wel losgehaald worden als deze bijvoorbeeld schoon gemaakt moeten worden. Het zitkussen van het bankstel ligt vast in dezelfde positie als bij slaapstand, daardoor hoeft bij omschakeling naar slaapstand alleen het rugkussen verplaatst te worden.

De dekenkast heeft naast het bieden van bergruimte voor de dekens meerdere functies. Deze biedt steun voor de rugkussens in hoekstand, het voorkomt dat de slaapkussens gaan schuiven, het zorgt voor overkapping van de wielkast en biedt tijdens het slapen een ruimte naast het bed waar spullen op gelegd kunnen worden.

 

Het hoekbankje is een vaste éénpersoonsbank in de hoek. Onder het hoekbankje is een goed afgesloten ruimte voor het portable toilet. In hoekstand is deze bank geschikt om op te zitten tijdens het koken. De naastgelegen plaat steunt op de randen van deze bank

De kussenplaat steunt op steunen die aan de meubels zijn bevestigd. De kussenplaat is gemakkelijk verplaatsbaar. Het kussen is met klittenband bevestigd aan de plaat, zodat deze niet los komt, maar nog wel schoon gemaakt kan worden

De keuken is zowel van buiten als binnen bereikbaar. Er kan buiten onder de klep gekookt worden, of binnen vanaf het zitbankje of staand. Het kookblok biedt ruimte voor een waterinstallatie, een uitneembare koelbox, een accu, kookgerei, een 2-pitsgasfornuis met gasfles en een brandblusser. Doordat de watertanks hoger zijn gepositioneerd dan het kraantje is er geen dure pompinstallatie nodig.

Inimddels zijn de kampeerbussen verkrijgbaar via ventje.nl